torstai 17. maaliskuuta 2011

Siilejä ja hiiriä

Jottei menisi pelkästään vanhojen valmistuneiden esittelyksi, niin tässä jotain tältä vuodeltakin. Tein siililapaset ja hiiritossut myöhästyneeksi joululahjaksi tammikuussa miehen sukulaistytöille - ja sekä tossuja että lapasia on toki kaksi, vaikkei molempia kuvassa näykään. Siililapaset on neulottu ottaen mallia täältä, hiiritossujen ohje taas löytyy Suuresta käsityölehdestä 11-12/2005. Lapasissa lankana ohjeen mukaiset 7 veljestä ja Tango-fani, joita kului yhteensä 67 grammaa, tossut taas on tehty 46 grammasta Sandnes Sisua.

Hiiritossut olen aiemmin tehnyt myös Pikkuapulaiselle - nämä siis jo menneen talven lumia. Lankana oli tuolloin Novita Nalle. Tein isoimman koon (6 kk) mukaan, mutta hyvin menevät jalkaan näin vuotta myöhemminkin ja kovasti on saaja tossuistaan tykännyt.

Myös siililapasia on tullut tehtyä useammat. Alakuvassa lapaset kokoa 110 cm ja 130 cm (mitat Novitan lapastaulukosta). Olimme viemässä näitä tuliaisiksi ja viime tipassa tajusin, että suutarin lasten tapaan Pikkuapulaiselta puuttuu siililapaset. Lapasten tekoon ei siinä kohdassa ollut enää aikaa, mutta pienen lelusiilin ehdin sentään väsätä, ja näin vältyttiin katkeralta pettymykseltä kyläpaikassa... Nämä taas tämän vuoden satoa ja lankana muuten samat kuin aiemmissa siileissä, mutta Tango-fani loppui kesken, niinpä loput piikit ovat Las Vegasia (tykkäsin kyllä enemmän Tango-fanista, mutta sitä ei löytynyt mistään).

13 kommenttia:

 1. Ihanat nuo hiiritossut. Siililapasista tulikin mieleeni, että esikoiselle voisi tehdä taas tuollaiset, vanhat kun ovat jääneet pieniksi.

  VastaaPoista
 2. Tosi söpöt hiiritossut ja siililapaset!

  VastaaPoista
 3. Hei, kiva kun kävit kommentoimassa ja tervetuloa takaisin :). Olen joskus käynytkin vilkaisemassa vanhassa blogissasi, mutta ymmärrettävistä syistä olet siis ollut blogitauolla.
  Oikein lämpimät onnittelut tyttösen johdosta!

  VastaaPoista
 4. Oi miten ihanat töppöset ja tumput! Kauniita tunikoita olet myös tehnyt :) Hannah on minullakin ihan lemppari, tosin puuvillaisena ei juurikaan ole tullut tehtyä.

  VastaaPoista
 5. Ihania! Löysin blogiisi juuri ja jäänpä lukijaksi, aivan mahtavia neuletöitä ja ompeluksia! :)

  VastaaPoista
 6. Hei! Onko sinulla tuota hiiritossujen ohjetta vielä jossain? Itse en enää löytänyt ohjetta, ja olisi siskontyttärelle mukava saada neulottua sellaiset.

  VastaaPoista
 7. Minäkin olisin kiinnostunut tuosta hiiritossujen ohjeesta =/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitko lähettää sähköpostia osoitteeseen hannaliini2 (a) gmail.com , niin pistän ohjeen tulemaan?

   Poista
 8. voisinko saada siililapasten neulonta ohjeen?kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siililapasiin minulla ei ollut sen kummempaa ohjetta, neuloin ranteen pyörönä tavallisten lapasten tapaan, mutta sitten aloin neuloa tasona (edestakaisin) niin, että kämmenpuolelle tuli vain 7 veljestä lankaa ja käden selkäpuolelle sekä 7 veljestä että pörrölankaa. Muutoin neuloin siis ihan tavallisten peukalokiilallisten lapasten tapaan, joka toinen kerros vain neulottiin nurjaa nurjalta puolelta. Pari kerrosta ennen kärkikavennusten alkua jätin pörrölangan pois ja neuloin kavennukset tavalliseen tapaan (jälleen siis ympäri). Lopuksi ompelin sivusta sauman kiinni ja tein siilin silmät ja nenän silmukoita jäljitellen - niin ja peukalon neuloin tietysti myös ;).
   Jos selitin epäselvästi, muistaakseni Novitan sivuilla on joku siililapasten ohje (olisikohan klubilaisten extraideoissa?). Olen kuullut myös jonkun tekevän niin, että neuloo ensin tavallisen lapasen ja sen jälkeen erillisen "piikkiosion", jonka ompelee lapasen päälle. Siten saa tuuheammat piikit ja välttyy lapasen neulomisesta tasona.

   Poista
  2. Piti vielä lisäämäni, että jos tuon "piikkiosion" neuloo erillisenä, kannattaa toki käyttää pelkkää pörrölankaa.

   Poista
  3. suur kiitos ohjeestasi.ruppeen kokeilemaan sillä antamallasi ohjeellasi.Hauskaa joulun odotusta!

   Poista